• Snabb leverans

  • Fri frakt från 499 kr

Sök

Navigera

Varför har jag ont i hälen?

De flesta som får ont i hälen tänker direkt på hälsporre, men det kan finnas fler skäl till varför man får ont i hälen. Här går vi igenom de vanligaste orsakerna och därefter diskuterar vi lite olika behandlingar.

Det är viktigt att uppsöka en läkare för en korrekt diagnos och behandlingsplan om man upplever ihållande hälsmärta. Behandlingen kan variera beroende på orsaken till smärtan och kan innefatta allt från vila och is till fysioterapi, ortopediska inlägg, och i vissa fall kirurgi.

Översiktsbild av foten och hälen, en komplicerad men tålig del av kroppen som vi använder varje dag.

Varför har jag ont i hälen?

Bild: Hälens anatomi

Smärta i hälen kan orsakas av flera olika faktorer:

Här är de vanligaste skälen till att personer får ont i hälen.

Plantar fasciit:

Detta är en av de vanligaste orsakerna till hälsmärta. Plantar fasciit innebär inflammation i plantar fascia, ett tjockt band av vävnad som löper längs fotens botten från hälen till tårna. Överansträngning, övervikt, eller att stå länge på hårda ytor kan bidra till detta tillstånd.

Hälkuddesyndrom 

Den näst vanligaste anldedningen till att man får ont i hälen är hälkuddesyndrom. Något man inte nämner så ofta eftersom det ofta sammanblandas med Plantar Fasciit. 

Hälsporre:

En hälsporre är en benig utväxt på hälbenet. Även om många med hälsporre inte upplever smärta, kan det i vissa fall leda till smärta, särskilt i kombination med plantar fasciit.

Som du kan se på bilden så sitter den beniga utväxten precis ovanför hälens trampdyna.

Hälsporre bild utväxt

Achilles Tendinitis:

Detta är inflammation i Achilles-senan, som är kroppens största sena och förbinder vadmusklerna med hälen. Åldrande och överansträngning kan göra senan stel och mindre elastisk, vilket leder till smärta. Då får man ont i hälsenan vilket man bör undersöka eftersom en inflammation i hälsenan kan öka risken för skador. 

Artrit och Artros:

Artrit, särskilt reumatoid artrit och osteoartrit, kan orsaka smärta i hälen. Dessa tillstånd leder till inflammation i lederna, vilket kan påverka hälen.

Bursit:

Inflammation i bursa, en liten vätskefylld säck som fungerar som stötdämpare och minskar friktion mellan vävnader, kan orsaka smärta i hälen.

Nedsjunkna fotvalv:

Med åldern kan fotvalven sjunka, vilket ökar belastningen på plantar fascia och kan leda till smärta.

Behandling av ont i hälen

Har du ont i hälen kan det behandlas på många sätt men det viktigaste är att anpassa behandling efter anledningen till smärtan. Exempel på sätt att behandla ont i hälen är:

  • Massera foten med en fotrulle
  • Stretcha foten försiktigt två gånger per dag
  • Gör fotgymnastik morgon och kväll
  • Använd mjuka hälinlägg för att dämpa smärtan vid gång
  • Använd hålfotsinlägg för att lyfta upp foten och minska trycket på foten

Misstänker du allvarlig stukning, benbrott eller allvarlig inflammation/skada ska du alltid uppsöka läkare.

Behandlingen av inflammerad vävnad som orsakar ont i hälen.

Vilken behandling du ska använda beror på den underliggande orsaken till inflammationen. Här är några allmänna behandlingsmetoder som kan användas för att lindra smärta och minska inflammationen:

Vila:

En viktig del av behandlingen är att minska belastningen på det drabbade området. Det kan innebära att undvika aktiviteter som orsakar smärta och ge kroppen tid att läka.

Kyla (Is):

Applicera kyla på det inflammerade området kan hjälpa till att minska inflammation och lindra smärta. Använd kylpack eller en handduk inslagen i is och applicera den i 15-20 minuters intervaller flera gånger om dagen.

Hälkoppar och hälstöd:

Att använda rätt typ av skor med bra dämpning och stöd kan hjälpa till att avlasta hälen. Hälkoppar och hälinlägg eller ortopediska sulor kan också vara användbara för att korrigera eventuella fotproblem som kan vara en bidragande faktor till inflammationen.

Fotmassage och fysioterapi:

Fysioterapeuter kan hjälpa till att behandla och rehabilitera foten genom att använda olika tekniker, inklusive massage och stretching.

Stretchövningar:

Stretchingövningar för hälsenan och plantar fascia kan hjälpa till att öka flexibiliteten och minska risken för framtida skador. Din läkare eller fysioterapeut kan rekommendera specifika övningar.

Hålfotsinlägg:

Vid vissa problem som beror på att och minska belastningen på hälen.

Antiinflammatoriska läkemedel:

Ibuprofen eller andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAIDs) kan hjälpa till att minska inflammationen och lindra smärta. Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna och konsultera en läkare om du har några frågor eller bekymmer om användningen av dessa läkemedel.

Om smärtan i hälen inte förbättras med hembehandling eller om den är svår och påverkar din dagliga aktivitet, bör du konsultera en läkare eller en specialist inom fotvård för en grundlig utvärdering och individuell behandlingsplan. De kan också hjälpa till att fastställa den exakta orsaken till inflammationen och föreslå lämpliga behandlingsalternativ.

När smärtan sprider sig från hälen till foten

Många gånger på kan smärta vara svår att lokalisera. Har jag ont i hälen eller är det foten och hälen. Hälen är en del av foten och vad smärta och obehag beror på kan variera från person till person. 
Läs gärna vår guide: Ont i fötterna - problem och behandling