• Snabb leverans

  • Fri frakt från 499 kr

Sök

Navigera

Svullna fötter

Svullna fötter kan bero på flera saker. Väldigt många kvinnor som genomgått en graviditet har i slutet av graviditeten har upplevt svullna fötter.

Svullna fötter orsaker

Enligt NHS studie ”Swollen ankles, feet and fingers in pregnancy” är det normalt att fötter, anklar och även fingrar svullnar upp. Studier visar att upp till 80% av kvinnor drabbas av svullnader under slutet av graviditeten.

Många tänker direkt på flygresor och det beror dels på att man har mindre tryck i luften längre upp, dels på att man sitter still. Enligt MedicalNewsToday Men det kan också bero att man står stilla under en längre period som till exempel tandsköterskor, frisörer och butikspersonal.

Det finns såklart medicinska problem som venös insufficiens, lymfödem och lipödem. Dessa behandlas ofta med kompressionsterapi i kombination av vårdinsatser.

Symptom på svullna fötter

Symptom på svullna fötter inkluderar en märkbar svullnad som du kan se med blotta ögat och ibland kan innebära viss smärta och domningar.

Symptom på att du har svullna fötter:

  • Fötterna får inte plats i skorna
  • Huden på fötterna gör ont eller ömmar
  • Stickningar i fötterna
  • Huden går inte tillbaka direkt när du trycker på den
  • Tårna skaver extra mycket mot varandra

Det kan också vara att fötterna känns ömma med en viss rodnad och värme. Ett vanligt tecken när man flyger är att om man tagit av sig skorna i början av flygresan kan de kännas lite trånga att få på igen. Många gånger kan det bli lite begränsad rörlighet då fötterna uppvisar en viss styvhet.

Svullen fot får inte plats i skon

Svullna fötter kan vara ett tecken på olika underliggande hälsoproblem, inklusive problem med cirkulation, hjärta, njurar eller lymfsystemet. Om du upplever ihållande eller ovanliga svullna fötter, särskilt om det åtföljs av andningssvårigheter, bröstsmärtor eller andra allvarliga symtom, är det viktigt att kontakta en läkare för en grundlig utvärdering och diagnos.

Vanliga orsaker till svullna fötter

  1. Långa stillasittande perioder
  2. Står eller går mycket
  3. Graviditet
  4. Uttorkning
  5. Medicinska anledningar

Att sitta stilla under längre perioder innebär att vadmuskeln inte jobbar och hjälper till att cirkulera bort blod från benen. Det är samma sak när man står upp utan att gå runt speciellt mycket. Typexemplet är frisörer och mässpersonal som står upp i relativt länge utan att röra på sig speciellt mycket. Två andra yrkesgrupper som är utsatta är sjuksköterskor och undersköterskor som ofta står och går hela dagarna.

Som tidigare nämnts får upp till 80% av gravida kvinnor problem med svullna fötter i slutet av graviditeten. När man blir äldre så svullnar också fötterna lättare.

Långa stillasittande perioder

Har du någonsin suttit och jobbat och känt dig stel i benen och fått lite stickningar i fötterna när du börjat röra på dig? Då har fötterna ”somnat” vilket kan bero på att du klämt åt blodflödet lite i den position du haft när du suttit ner.

När det domnade området börjar återfå normal känsel, kan det ibland upplevas som en känsla av stickningar eller nålar som "kryper." Detta beror på återställningen av nervsignalerna och är helt ofarligt.

Det är ett tecken på att cirkulationen i benen kan vara begränsad vilket kan leda till svullna fötter och anklar. Att röra på sig och ta lite kortare promenader är en bra aktivitet som motverkar det här problemet. Kan man inte resa sig upp enkelt så kan man göra lite enkel fotgymnastik. Lyfta upp hälarna, lyfta upp framfoten, vrida på framfötterna åt sidorna och så vidare.

Står eller går mycket

När du springer eller tar en powerwalk/snabb promenad så arbetar vadmuskeln mycket och benens cirkulation fungerar därmed väldigt bra. Om du däremot står stilla eller går runt med små steg på en begränsad yta så jobbar inte vadmuskeln lika effektivt. Dessutom så gör gravitationen att det blir svårare för hjärtat att själv pumpa upp blodet från benen. Därför är stödstrumpor effektiva när man står eller går mycket.

Graviditet

En graviditet är helt fantastisk och för många en början på något helt nytt. Men det är vanligt att få svullna fötter i slutet av graviditeten. Det beror på flera saker:

  • Ökat blodflöde och vätskeretention: Under graviditeten ökar blodflödet i kroppen, och kroppen behåller mer vätska, särskilt i de senare månaderna. Denna ökade vätskeretention kan leda till svullnad, inklusive i fötterna och anklarna.
  • Ökat tryck på bäckenet: Det växande fostret och livmodern utövar tryck på bäckenet och nedre delen av kroppen. Detta kan påverka cirkulationen i benen och orsaka svullnad.
  • Hormonella förändringar: Graviditetshormoner, som progesteron, kan påverka kärlsystemet och göra det mer benäget för utvidgning. Detta kan påverka blodcirkulationen och bidra till svullnad.
  • Gravitationskraften: Eftersom fostret växer och kroppsvikten ökar, utsätts benen och fötterna för ökad gravitationskraft, vilket kan leda till vätskeretention och svullnad.

Uttorkning

När man får svullna fötter ska man dricka vatten. Det kan tyckas motsägelsefullt, men att dricka tillräckligt med vatten kan faktiskt hjälpa till att minska vätskeretentionen (alltså ansamlingen av vätska i kroppen).

När man blir uttorkad försöker kroppen behålla vätska vilket kan leda till svullnad i fötter och andra delar av kroppen.

Vilka effekter har uttorkning på svullna fötter?

Det leder till nedsatt cirkulation vilket gör det svårare för kroppen att transportera bort överskottsvätska och avfall. När vätskan i kroppen blir mer koncentrerad blir andelen lösta ämnen (det kallas osmolaliteten högre vilket kan orsaka svullnad eftersom mer vätska samlas i vävnaderna.

Förtydligande gällande osmolatlitet, källa region norrbotten 
”Med osmolalitet avses koncentrationen av lösta partiklar (utan hänsyn till art, vikt eller laddning) som bidrar till lösningarnas osmotiska tryck. Osmolaliteten i blodet regleras av hypotalamus med antidiuretiskt hormon, ADH som påverkar via törst och vattenutsöndring i njurarna.”

Uttorkning kan också påverka njurarna negativt. Njurarna filtrerar och utsöndrar överskottsvätska. Om de inte fungerar som de bör så kan det leda till svullnad i fötterna och andra delar av kroppen. Därför är det bra att se till att man får i sig tillräckligt med vätska.

Medicinska anledningar

Det är viktigt att konsultera läkare eller annan vårdpersonal om svullnaden i fötterna är ihållande, vilket beror på problem med lymfsystemet. Kontakta alltid sjukvården om du har svullna fötter i kombination med andningssvårigheter, bröstsmärtor eller andra allvarliga symptom.En läkare kan göra en grundlig utvärdering och ställa en korrekt diagnos.

Hur blir man av med svullnad i foten?

Man kan bli av med svullnaden i foten genom att röra mer på foten och benen, ha foten i högläge, massera fötterna, undvika att ha benen i kors, dricka mer vatten och använda kompressionsstrumpor.

Hur ska man tänka om man har svullna anklar?

Det är skillnad på svullna fötter och svullna anklar då de beror på olika faktorer. Självklart kan man vara svullen hela vägen ner från vaderna och då har man både svullna anklar och svullna fötter.

Här kan du läsa mer om svullna anklar

Är din fotknöl svullen?

Det finns flera anledningar till att din fotknöl kan vara svullen men oftast beror det på en skada eller en vrickning. Här kan du läsa om svullen fotknöl.

Har du stuckat vristen?

En stuckad vrist blir ofta svullen och det normala är att man behandlar med RICE-metoden. Läs här vad du kan göra om du har en svullen vrist.

Svullna fötter efter graviditet.

Efter en avslutad graviditet kan kvinnor få postpartum svullnad. Alltså svulla fötter. Läs mer om svullna fötter efter graviditet här.