Fri frakt från 499 kr - Alltid snabb leverans
Plattfot
Plattfot, även kallat pes planus, är ett tillstånd där fotvalvet är helt eller delvis platt. Normalt sett har en fot ett bågformat valv på insidan, vilket hjälper till att fördela kroppsvikten jämnt över foten och ger stötdämpning vid gång och löpning. Hos personer med plattfothet är detta valv sänkt eller obefintligt, vilket kan leda till olika typer av obehag och problem.
Hur kan jag ta reda på om jag är plattfot?
Du tar reda på om du är plattfot genom det så kallade våtmarkstestet, observation av fötterna eller så besöker du en fotterapeut eller ortoped. Ett av de enklaste är att göra ett "våtmarkstest". För att göra detta, blöt dina fötter och stå på ett torrt papper eller en bit kartong. När du stiger av, undersök avtrycket. Om du ser ett komplett avtryck av din fot utan något tydligt inre valv, har du troligtvis plattfot. Du kan också observera dina fötter när du står. Om hela insidan av foten rör vid marken, är det ett tecken på plattfothet. För en mer noggrann diagnos kan du besöka en fotterapeut eller ortoped som kan utföra en fysisk undersökning och eventuellt ta röntgenbilder.
Hur kan jag behandla plattfothet hemma?
Behandling av plattfothet hemma kan inkludera en kombination av övningar, skor och inlägg. Stärkande övningar för fötterna, såsom att stå på tårna och rulla en tennisboll under foten, kan hjälpa till att förbättra fotens struktur och funktion. Det är också viktigt att bära skor med bra stöd för fotvalvet och att använda ortopediska inlägg om det behövs. Vila och undvikande av aktiviteter som belastar fötterna mycket, som långdistanslöpning, kan också vara till hjälp. Stretchövningar för vaderna och hälsenan kan minska spänningen och förbättra fotens funktion.
Vilka risker finns med plattfothet?
Plattfothet kan leda till problem som smärta i fötter, anklar och knän. Balansen kan också bli sämre med plattform. Hanteras inte problemen med plattfot kan de utvecklas och få fler följdverkningar i rygg och knän.
Vanliga problem inkluderar smärta i fötterna, anklarna och ibland i knän och rygg. Plattfothet kan också orsaka problem med gångmönster och balans, vilket kan leda till ökad risk för skador, som vrickningar och överbelastningsskador. I svårare fall kan det också bidra till utveckling av artros i fötter och anklar. Att vara medveten om dessa risker och vidta åtgärder för att minska belastningen på fötterna kan hjälpa till att förhindra långsiktiga problem.
Kan barn vara plattfota?
Ja, barn kan vara plattfota, och det är faktiskt ganska vanligt hos småbarn. Under de första åren av livet är det normalt att barn har platta fötter eftersom deras fotvalv ännu inte har utvecklats fullt ut. För de flesta barn utvecklas fotvalvet naturligt när de växer, vanligtvis vid 6–7 års ålder. Om fotvalvet inte utvecklas korrekt eller om barnet upplever smärta, kan det vara nödvändigt att konsultera en läkare eller fotterapeut. I vissa fall kan övningar, skoinlägg eller andra behandlingar rekommenderas för att stödja utvecklingen av fotvalvet och förhindra framtida problem.