• Snabb leverans

  • Fri frakt från 499 kr

  • Betala enkelt med Swish, Svea eller PayPal

Sök

Fri frakt från 499 kr - Alltid snabb leverans

Navigera

Gubbvad: Vad är det och hur behandlar man det?

Gubbvad är en skada som ofta kommer vid löpningGubbvad är ett samlingsnamn för flera olika typer av skador i vaden, ofta en bristning i någon av vadens muskler. Det är en vanlig skada, särskilt bland män över 35 år.

Många blir drabbade av så kallad gubbvad när de springer utan att ha värmt upp tillräckligt. Det kan vara en stark smärta som känns som man fått ett hårt slag på vaden. Ibland kan det kännas som om vadmuskeln har gått av.

Orsaker till gubbvad

Det finns flera orsaker till gubbvad. Den vanligaste orsaken är en plötslig översträckning av vadens muskler. Detta kan hända till exempel när man springer eller hoppar och landar fel. Andra orsaker kan vara:

  • Överbelastning av vadens muskler, till exempel vid löpning eller annan fysisk aktivitet.
  • Muskelsvaghet eller stelhet i vadens muskler.
  • Obalanser i muskulaturen i foten eller underbenet.
  • Felaktig teknik vid löpning eller annan fysisk aktivitet.

Symptom på gubbvad

Smärtan vid gubbvad är ofta plötslig och intensiv. Den kan kännas som en huggande smärta i vaden, eller som en molande smärta. Smärtan kan vara så stark att det är svårt att gå eller stå. Ibland kan man också känna en svullnad eller en grop i vaden.

Behandling av gubbvad

Den vanligaste behandlingen för gubbvad är RICE-behandling, det vill säga vila, is, kompression och elevation. RICE-behandlingen hjälper till att minska smärta, svullnad och inflammation. I vissa fall kan det också vara nödvändigt med fysioterapi.

Vila

Det är viktigt att vila vaden tills smärtan har avtagit. Detta kan ta några dagar upp till flera veckor, beroende på hur allvarlig skadan är.

Is

Is kan hjälpa till att minska smärta, svullnad och inflammation. Lägg is på vaden i 20 minuter åt gången, flera gånger om dagen.

Kompression (compression på engelska)

Kompression kan hjälpa till att minska svullnad. Använd en stödstrumpa eller bandage för att komprimera vaden.

Elevation

Höj vaden så att den är högre än hjärtat. Detta hjälper till att minska svullnaden i vaden.

Fysioterapi

Fysioterapi kan hjälpa till att stärka och återuppbygga vadens muskler. Fysioterapeuten kan ge dig specifika övningar som du kan göra för att påskynda läkningen. Vadens muskler är komplexa och det kan vara svårt att veta vilken muskel som drabbats.

En bristning i vadmuskeln, ofta kallad en muskelsträckning, kan uppstå i någon av de två huvudsakliga musklerna som utgör vadmusklerna: gastrocnemius och soleus. Dessa muskler ligger i underbenets baksida, nedanför knäet.

Gastrocnemius-muskeln:

Den är den mer synliga av de två musklerna och ligger närmast hudytan. Den har två huvuddelar som börjar från knäets baksida och fäster vid hälen. Bristningar i gastrocnemius är vanliga och smärtan upplevs ofta i muskelns övre del, nära där den fäster vid knäet.

Soleus-muskeln:

Denna muskel ligger under gastrocnemius och är oftast mindre synlig. Den är fäst vid skenbenet och fibulan och sträcker sig ner till hälen. Skador på soleus är mindre vanliga men kan förekomma, speciellt bland löpare. Smärtan vid en bristning här är vanligen lokaliserad i muskelns nedre del, närmare ankeln.

Vid en bristning känner man vanligen en skarp smärta som ibland beskrivs som en känsla av att bli slagen i benet. Svullnad, blåmärken och svårigheter att gå kan också förekomma. Det är viktigt att vila, ispacka, komprimera och höja benet (RICE-metoden som vi nämt tidigare) vid en sådan skada och att söka professionell medicinsk hjälp för korrekt diagnos och behandlingsplan.

Vadmuskeln i detalj

Förebygg gubbvad

Det finns några saker du kan göra för att förebygga gubbvad:

  • Värm upp ordentligt innan du börjar träna.
  • Öka träningen gradvis och undvik att överbelasta vadens muskler.
  • Stärk vadens muskler med regelbundna övningar.
  • Se till att du har bra skor som ger bra stöd.

Andra aspekter

Gubbvad är oftast en mild skada som läker av sig själv inom några veckor. I svårare fall kan det dock ta längre tid. Om du har ont i vaden som inte går över efter några veckor bör du kontakta en läkare.

Råd till löpare

Om du är löpare är det viktigt att värma upp ordentligt innan du börjar springa. Du kan till exempel jogga långsamt i några minuter eller göra några lätta rörlighetsövningar innan du börjar ditt träningsrunda. Öka träningen gradvis och undvik att springa för snabbt eller för långt för fort. Se också till att du har bra skor som ger bra stöd.

Här kan du läsa mer om varför man kan ha ont i benen.