• Snabb leverans

  • Fri frakt från 499 kr

Sök

Stödstrumpor

Filtrera & sortera

Filter
Sortera
    Visar 24 produkter

    produktlista

    Köpa stödstrumpor

    Stödstrumpor Mediconline

    När du ska köpa stödstrumpor är det viktigaste kompressionen och modellen. Det avgör vilken effekt du får av stödstrumporna och var längs benet du får tryck. 

    Kompressionsnivåer 

    När det kommer till vanliga stödstrumpor som du köper i butiken finns normalt två kompressionsnivåer. Mild kompression som ger lite mer tryck än vanliga strumpor. De passar personer utan problem som ska göra något som är påfrestande för benen. Exempelvis stå på en mässa hela dagen eller längre flygresa eller vanliga resa där man sitter still längre tid. 

    Mild kompression passar också om man känner att benen svullnar lite efter en lång arbetsdag. Då kan det vara bra att prova en stödstrumpa med mild kompression dagtid. 

    Den andra vanliga kompressionen som man hittar i vanliga butik och på apotek är kompressionsklass 1. När en läkare rekommenderar stödstrumpor efter operation eller vid begynnande problem med svullna ben brukar det vara klass 1. Fungerar också bra för vardag och resa. 

    Kompressionsklass 2 och 3 används vid svåra besvär och vi rekommenderar aldrig att man använder stödstrumpor med så här hög kompression utan att läkare rekommenderat det. 

    När det kommer till kompressionsstrumpor för sport kan de ha en kompression motsvarande klass 2 men de ska bara användas under tiden men är i rörelse. 

    Material i stödstrumpor

    Det du bör tänka på när du köper stödstrumpor är vilket material strumporna har. Olika material har olika egenskaper. Gemensamt för alla stödstrumpor är att de har någon typ av elastiskt material (ofta elastan) som behåller kompressionen. 

    Nylon:
    Väldigt slitstark, passar bra i såväl tunna stödstrumpor som till tjocka.

    Bomull:
    Skönt naturmaterial som håller många tvättar. 

    Bambu:
    Svalt och skönt material som andas. Tyvärr slits det fort. Stödstrumpor med en kombination av bambu och något annat material brukar därför vara att föredra. 

    Ull:
    Ett riktigt skönt material som håller värme och transporterar bort fukt. Tål tyvärr inte tvätt i för höga grader. Annars väldigt bra och slitstarkt. 

    Dryarn:
    Många sportstrumpor innehåller Dryarn eftersom det är ett material som andas väldigt bra. Bra på sommaren. 

    Välj rätt modell

    Det finns i grunden fyra olika standardmodeller för stödstrumpor. Du ska välja den modell som hjälper dig bäst. 

    Ankelhöga:
    Här får du kompression runt ankeln men ingen kompression på vaden. Det här är en bra produkt på sommaren när man ska ha shorts. Kompression runt ankeln kan hjälpa den som har lite mindre behov. 

    Knä-höga stödstrumpor:
    Den vanligaste modellen är knähöga stödstrumpor som slutar ungefär 2 cm under knävecket. Ger bra stöd för vadmuskeln som är den som inte jobbar så mycket när man sitter eller står still. Passar dig som har åderbråck på vaden. 

    Stay-up stödstrumpor
    Stay-up ger kompression över knävecket vilket är ett område där många drabbas av åderbråck. Fördelen med stay-up är att de inte är lika svåra att ta av och på som stödstrumpbyxor. Nackdelen är att sitter uppe med ett silikonband på låret. Det kan ibland klämma åt lite mycket eller för lite så strumporna riskerar att glida ner. 

    Stödstrumpbxor
    Vanligaste modellen efter knästrumpor. Ger bra kompression längs hela benet och det är ingen kant på låret där de slutar. Kan vara jobbiga att ta av och på beroende på kompressionen. Kan också upplevas som varma.

    Vad har stödstrumpor för funktion?

    Stödstrumpors funktion är att trycka ihop benet så blodflödet fungerar bättre. Det gör stödstrumporna genom att ge ett jämnt tryck, kompression, över hela benet. Stödstrumpor utvecklades för patienter med venösa problem. Alltså problem med blodflödet. 

    Riktiga stödstrumpor har graderad kompression. Det innebär en avtagande kompression från ankeln och uppåt. Normalt säger man att det här 100% kompression vid ankeln, 70% kompression vid vaden och 40% vid låret. 

    Hur mäts kompressionen? 

    Funktionen mäts genom trycket som anges i mmHG. Det står för milimeter kvicksilver och är samma sorts tryck som man mäter blodtryck i. 
    Trycket kan man tänka på som en gummisnodd som sitter på en arm. När du tar en gummisnodd och trär runt din arm så trycker den ihop armen. Det trycket mäts i mmHg.

    Vem ska använda stödstrumpor

    Alla som vill ha pigga och fräscha ben kan använda stödstrumpor. Stödstrumpor används oftast av personer som börjar uppleva lite trötta och svullna ben efter arbetsdagens slut, ska ut och resa, är gravida eller har blivit rekommenderade stödstrumpor av läkare. 

    För dig som är gravid

    En graviditet påverkar kroppen på olika sätt. En vanlig åkomma är svullna ben och fötter i slutet av graviditeten som beror förändringar runt bäckenet och foglossning. 
    För att minska svullnad i fötter och anklar räcker det långt med knä-höga stödstrumpor. 

    Många som blir gravida får också åderbråck i knävecken och ibland i underlivet. Då är det väldigt bra med stödstrumpor för gravida. De är speciellt anpassade för en växande mage och ger kompression längs hela benet. 

    För svullna ben i vardagen

    Många personer upplever att de får trötta och svullna ben efter en arbetsdag. Det är speciellt vanligt i yrken där man står mycket. Exempelvis personer som jobbar i butik, tandläkare och tandsköterskor, sjuksköterskor och frisörer. När man går och rör på sig hjälper vadmuskeln till att pumpa runt blodet i benen. Men när man står still så rör sig inte vadmuskeln vilket gör att det blir jobbigare för hjärtat att pumpa runt blodet och benen svullnar lite lättare. 

    Då hjälper det oftast med knähöga stödstrumpor i klass 1 eller mild kompression. 

    Personer med åderbråck

    Åderbråck förekommer av flera olika anledningar och är blodkärl som blivit förstorade och utvidgade. Det är bra att använda stödstrumpor för att motverka utvecklingen av åderbråck. Långvarigt sittande och stående kan öka trycket på blödkärlen vilket riskerar att leda till åderbråck. 

    Många kvinnor får åderbråck i knävecken och på låren. Då behöver man stödstrumpbyxor eller stay-up. 

    För resan 

    Speciellt vid flygresor är stödstrumpor att rekommendera. Dels sitter man ofta still väldigt länge, dels är det lägre tryck högt upp i luften vilket gör att risken för svullna ben och blodpropp ökar.

    Stödstrumpor håller trycket runt benen vilket minskar risk för svullnad och blodpropp. Det finns en speciell kategori för stödstrumpor som är utvecklade för resor. Ofta är de lite tunnare och svalare men har samma funktion. De går ofta under benämningen flygstrumpor eller "travel socks".

    Löpare och motionärer

    Under senare år har det blivit allt populärare bland olika typer av idrottare att använda olika typer av kompression när man utövar sin idrott. Stödstrumpor utan fot även kallad "vadsleeves" används ofta vid löpning. En stor fördel med kompression efter ett längre träningspass är att det hjälper kroppen att forsla bort slaggprodukter i benen och därmed påskyndar återhämtning.

    Har du blivit rekommenderad stödstrumpor av läkare? 

    Om du har blivit rekommenderad stödstrumpor av läkare är det viktigt att du frågar vilken kompression du ska ha. Be gärna en sjuksköterska eller annan vårdpersonal hjälpa till att ta rätt mått.

    Vi har ett stort urval av stödstrumpor i kompressionaklass 2 och 3 som vi bara rekommenderar för dig som träffat läkare.

    Vad är skillnaden mellan stödstrumpor för män och kvinnor? 

    Män har ofta lite grövre benstomme och därför är modellerna ofta något större. Sen är stickningen ofta lite tjockare än nylonstrumpor och finns i färre kategorier. Stödstrumpor för män är oftast inom kategorier medicinskt, sport eller vardag.

    Populära färger på stödstrumpor

    Färgglada stödstrumporVi fokuserar mycket på att erbjuda stödstrumpor med härliga färger. Det är för att man ska hitta stödstrumpor som passar oavsett aktivitet, tillfälle eller klädkod. 

    När det gäller nylonstrumpor så kan färgen beige skifta lite mellan olika "batcher". Normalt så skriver den fabrik som färgar tyg att färgen ska finnas inom en viss skala. Den blir alltså inte identisk vid varje tillfälle. 

    Dessutom är det vanligt att vissa tillverkare av stödstrumpor ändrar lite på nyansen beroende på säsong. På sommaren har man lite mörkare nyans och på vintern lite ljusare nyans. Detta eftersom man oftast blir lite solbränd på sommaren och då passar lite mörkare nyans av beige bättre. Kom ihåg att du har alltid rätt att returnera oöppnad förpackning.

    Här nedan kommer en lista på de populäraste färgerna bland våra stödstrumpor. Inte oväntat så kommer svart på första plats. 

    Lista populära färger på stödstrumpor

    • Svart
    • Vit
    • Blå
    • Röd
    • Grön
    • Gul
    • Rosa
    • Grå
    • Orange
    • Lila

    Stödstrumpor med kvalitet till ett bra pris

    Hos oss kan du alltid vara säker på att få stödstrumpor av god kvalitet, till ett bra pris och med graderad kompression - oavsett vilken modell eller sort du väljer. Graderad kompression innebär att trycket är som högst runt ankelt för att gradvis lätta längre upp på benet. 100% kompression vid ankeln/fotleden, 70% kompression vid vaden och 40% kompression på mitten av låret. Om du köper en stödstrumpa med en kompression av 20mmHg så ger den 14 mmHg kompression på vaden och 8 mmHg på mitten av låret.

    Stödstrumpor är vanligtvis tillverkade av elastiska fibrer, såsom elastan eller lycra. Dessa fibrer bidrar till att ge stöd för benen och för att förbättra blodcirkulationen. Kompressionen mäts i mmHg, som är den tekniska beteckningen för tryck. Ju högre mmHg, desto mer kompression kommer stödstrumpan att ge. mm står för millimeter och Hg står för kvicksilver. I våra produktbeskrivningar kommer du ofta se att även strumpans denier står angivet. Denier är tjockleken på garnet och avser vikten i gram av 10 000 yard (9144m) garn. Ju högre siffra, desto tjockare tråd. Ofta har stödstrumpor med högre kompression också en högre denier för att ge strumpan det stöd som behövs när den är något kraftigare. 

    Våra stödstrumpor med mild kompression har till exempel 70 denier, medan våra klass 1 strumpor har 140. Det behöver dock inte vara ett samband med kompression och denier. Om du går in i en vanlig klädaffär för att köpa strumpbyxor med 140 denier har det ingen koppling till kompression. Så kom ihåg att alltid titta på mmHg för att få det stöd du behöver.