Fri frakt från 499 kr - Alltid snabb leverans
Pelotter kommer i olika former och kan ibland vara integrerade i en sula och ibland helt fristående. En pelottsula är ofta att föredra eftersom den sitter stabilt i skon till skillnad mot små pelotter som riskerar att lossna. Det finns två modeller av pelottsulor, dels helsulan som sitter från häl till tå, dels 3/4-dels sulan som sitter från hälen fram till framfoten. Vilken modell man väljer spelar ingen roll för pelottens funktion.
Det finns pelottsulor med droppelott och med t-pelott.
produktlista
Välja rätt pelott
Vi har gedigen erfarenhet av fötter och fotvårdsprodukter och vet hur viktigt det kan vara med en bra pelott. En pelott används för att minska trycket och mot undersidan av framfoten. När du känner att dig trött i främre trampdynan och/eller att du får en svidande känsla så är det bra med avlastning.
En bra pelott ska ge avlastning och smärtlindring
En pelott lyfter upp framfoten vilket minskar trycket om främre fotvalvet sjunker ihop. Har du ont i mjukdelarna i framfoten så behöver du kanske framfotsinlägg istället eller en bra mjuk sula i silikon.
Skillnad mellan pelottsula och främre pelott
Den främre pelotten kommer oftast i två olika former, droppformad och t-formad. På pelottsulan är själva pelotten oftast dropformad. Fördelen med en pelotsula är att den enklare sitter på plats och är enklare att lägga rätt. Nackdelen är att du bygger upp hela sulan så skon kan kännas något trång.
På bilden till vänster ser du en pelottsula som täcker hela foten. Det är också vanligt med pelottsulor som är 3/4 sulor, som alltså slutar under framfoten och inte går under tårna.
VAD ÄR EN PELOTT
En pelott är ett slags inlägg för framfoten. Den behandlar smärtan i framfoten på ett effektivt sätt. Det mycket viktigt att den placeras på rätt plats i dina skor. Målet och syftet är att lyfta upp det främre fotvalvet som ofta är nedsjunket när man får belastningssmärta i framfoten. Pelotten är högst i mitten på foten för att på ett anatomiskt sätt kunna återföra den främre valvbågen till ett normalt läge.
Ditt främre fotvalv och din framfot
Om ditt främre fotvalv sjunker ihop är som nämnts ovan en pelott ett bra alternativ. Men om dina främre trampdynor tunnas ut och du får ont kanske du istället behöver framfotsinlägg. Då är problemet inte benstrukturen i foten utan mjukdelarna i framfoten. Då kan det också vara skönt med bara en mjuk sula som dämpar och jämnar ut trycket på foten.
VILKEN MODELL PASSAR DIG?
Pelotter kommer i många olika former och varianter .
Lista på pelotter olika modeller
Här en lista på de vanligaste pelotterna på marknaden.
- Droppelott
- T-pelott
- 3/4 sula med pelott
- Helsula med pelott
- Framfotsstrumpa med pelott
En populär variant är pelottsulan som du enkelt stoppar ner i skon där den sitter korrekt från start. Sulan kan dels vara en helsula, dels en trekvartssula. Det du ska välja är det som du tycker är skönast. Helsulor är lite ovanligare.
T-pelotten och drop-pelotten är två liknande varianter, en typ av kudde som man sätter under framfoten.
Fördelen med sulan är alltså att den sitter på plats och inte rör sig eller lossnar. Nog så viktigt om du promenerar mycket eller ska inlägget när du är ute och springer.
En mindre variant fyller samma funktion som sulan. Skillnaden är bara att det inte finns någon sula under hälen och hålfoten. Det innebär att du oftast klistrar fast pelotten på befintlig sula i din sko så attt den sitter på plats. Fördelen är att skon sitter som vanligt och att sulan inte blir tjockare.
Drop-pelotte är som T-pelotte men med en annan utformning. Välj den som du tycker är skönast.
Ibland dyker uttryck som framfotspelott eller främre pelott upp. En pelott är alltid för framfoten och det stöd som man har mitt under foten kallas normalt för hålfotsinlägg.
Det stöd som finns för att lyfta upp tårna är förknippade med hammartå eller hallux valgus och de kallas inte för pelotter. Då söker du på problemet du vill ha hjälp med.
PLACERING I SKON
En pelott är till för framfoten och placeringen ska vara precis bakom framfotens trampdyna. När du fäster den I skon, börja först med att klistra in den försiktigt. Prova därefter att gå med skorna några steg. Känns placeringen bra och bekväm är pelotten korrekt placerad. Klistra i så fall fast den riktigt ordentligt i skon så den inte förflyttar sig vid rörelse. Vi rekommenderar att varje par skor ska ha egna pelotter, då limytan försämras när den förflyttas från sko till sko.
Ett tips är att rita av foten och göra en linje längs framfotens trampdyna. Då ser ni var ni ska placera den för att få bäst effekt.
Splay foot
På engelska finns ett uttryck som heter splay foot . Det innebär att foten ”sjunker” och blir bredare. Det upptäcker man till exempel när skorna känns trängre och foten viket utåt. Då är det väldigt bra att använda en kraftig pelott som håller upp foten.
Ett motsvarande uttryck på svenska skulle kunna vara plattfot (länk till wikipedia) men det förknippas normalt med barn och är då en sänkning av fotvalvet som normalt växer bort med tiden. Splay foot är när benen i foten sjunker isär vilket gör att foten blir bredare och plattare. Om du märker att framfotssulan blir bredare kan en pelott vara ett bra alternativ eftersom den “lyfter upp” foten.
Mortons Nervknuta
Det kallas på fackspråk Morbus morton men anledningen till smärtan är att en nerv bildar en knuta (antagligen för att den blivit förtjockad) och således säger man normalt Mortons nervknuta. När nerver kommer i kläm så känns det som att smärtan strålar ut från den klämda nerven och här känner du det i tårna. Smärtan strålar ut i tårna. Normalt märks det i området mellan andra och tredje tån.
En pelott kan hjälpa eftersom det lyfter främre fotvalvet. Det leder till att belastningen på nerven lättar vilket i sin minskar smärta och eventuellt inflammation. Hjälper inte pelott kan operation bli nödvändig.
Så kan du träna dina fötter
Att gå barfota i naturen är bra träning för fötterna.
Nackdelen med pelott är att den gör det enkelt för musklerna i foten. Därför bör man, om man kan, försöka stärka muskulaturen i foten för att på sikt slippa pelott om problemen inte är permanenta.
Det finns övningar som stärker muskulaturen både framfoten och hålfoten vilket på sikt kan minska behovet av pelotter och andra hjälpmedel. En enkel sak är att gå barfota i naturen, på ojämn mark. Då får musklerna i foten arbeta med det ojämna underlaget.
Du ska undvika att gå barfota på hårt och plant golv, exempelvis betonggolv. Det har motsatt effekt.
Övning 1 för fötterna
En övning du kan göra är att “få fötterna att krypa som en larv”. Lägg dig på rygg med benen böjda och fötterna plant på golvet. Försök få tårna att komma närmare fötterna genom att först böja tårna så framfoten lyfts upp och tårna närmar sig fötterna. Därefter så flyttar du foten efter tårna. Då rör sig fötterna mot din rumpa. Gör så långt du kan. Därefter så låter du fötterna “gå tillbaka” genom att sträcka ut tårna så långt det går och liksom greppa tag i golvet och dra fötterna med sig.
Övning 2 för fötterna
En annan variant är att träna plocke-pinn med fötterna. Lägg ut några pennor, någon liten boll och liknande objekt på golvet. Försök sedan plocka upp objekten både med vänster och höger fot.< /p>
Övning 3 för fötterna
En tredje övning är att sätta sig på en stol (barfota). Lägg ut en kökshanduk på golvet framför dig och försök sedan dra hela handduken mot dig. Ha hälen fast mot golvet och använd tårna för att dra handduken in under foten. Försök också knyckla ihop handduken så mycket det bara går.
Här får du tips på fler övningar för fötterna:
När du värmer upp fötterna i första övningen, använd gärna vår massageboll.
Fotmassage för trötta fötter
En fotmassage hjälper till att mjuka upp trötta muskler och spända leder. Det kanske inte minskar behovet av pelott men det är välgörande för själen och härligt i största allmänhet.
Passa på att unna dig ett skönt fotbad för hemmet för extra välmående.