Fri frakt från 499 kr - Alltid snabb leverans
Tennisarmbåge & musarm - stöd och avlastning
Lider du av tennisarmbåge, musarm eller golfarmbåge, då kan det här skyddet hjälpa dig. Stödet sätter tryck på muskeln och senfästet hjälper till med avlastning av senfästet. Längre ner hittar du förslag på övningar för att minska smärta och obehag på grund av tennisarmbåge. Skyddet som vi har är lätt att få på plats, lätt att skölja av och ger trycket som din arm behöver.
produktlista
Vad beror tennisarmbåge på?
Tennisarmbåge beror oftast på att du har överbelastat eller skadat muskelfästena vid armbågen. Musklerna som är fästa vid benet på armbågens utsida sträcker fingrarna och handleden. Besvären brukar komma smygande och orsakas av upprepade, monotona rörelser av handleden, särskilt om du utför en aktivitet som du inte är van vid.
Tennisarmbåge drabbar 1-2 % av alla vuxna varje år så har du drabbats är du inte ensam. Det är inte bara tennisspelare som drabbas av tennisarmbåge, även om undersökningar visar att hälften av alla tennisspelare över 30 år drabbas.
Om du har fått tennisarmbåge gör det framför allt ont längs underarmens ovansida när du böjer handleden bakåt och uppåt. Smärtorna strålar ut från armbågens utsida, vanligtvis ner mot handleden, men ibland också upp mot överarmen. Värken kan komma successivt eller mer akut om du har överansträngt dig genom för mycket ensidigt arbete. Ju mer påtagliga smärtorna är, desto större del av armen värker.
Överansträningen orsakar små bristningar i den bindväv som fäster musklerna vid överarmsbenet. Vävnaderna blir då irriterade och det kan medföra smärta.
Behandla tennisarmbåge
Om du lider av tennisarmbåge så bör du, förutom att använda ett skydd som avlastar fästet, stretcha armen. Det finns även bra övningar för underarmen. Med träning och stretching så försvinner oftast problemet av sig självt.
Det finns olika behandlingar som kan hjälpa om du har tennisarmbåge. Du kan börja med att testa att vila armen från de aktiviteter som resulterar i smärta. Om du har överbelastat den arm som du har fått problem med ska du försöka undvika ytterligare överbelastning. Det är bra att hålla armen igång med rörelser, men undvik belastning. Vissa arbetsuppgifter som du brukar utföra med ena handen kan du möjligen med lite träning utföra lika bra med den andra. Om du har fått ont efter att du har idrottat bör du ta en paus från just den sortens idrottande, eller ändra tekniken i idrotten så att överbelastningen undviks.
Även andra rörelser än de som orsakat tennisarmbåge kan göra att besvären fortgår. Du bör därför tänka efter hur du använder händerna och försöka undvika upprepade uppåt- bakåtböjningar av handleden. Det behöver inte vara tungt arbete som anstränger musklerna, det kan vara så enkla saker som att upprepat lyfta en kastrull, hälla upp mjölk eller använda datorns mus. Det kan vara mer påfrestande med många mindre ansträngningar av ett muskelfäste än en stor ansträngning.
Träna hemma
Här är en övning du kan utföra hemma:
- Fyll en femliters plastdunk med en 1-2 liter vatten. Håll dunken med armen som smärtar. Underarmen ska ha stöd mot armstödet på en stol. Handleden ska vara fri och axeln samt överarmen avspända.
- Sänk dunken sakta i cirka fem sekunder med hjälp av endast handleden från högsta möjliga läge till längsta möjliga. Lyft dunken i cirka en sekund till startläget igen. Hjälp gärna till på vägen upp med den arm som är smärtfri.
- Vila i 30 till 60 sekunder efter att du sänkt dunken 15 gånger. Upprepa ytterligare två gånger.
Gör träningen en gång per dag vid ungefär samma tidpunkt under tre månaders tid. Öka vikten en gång i veckan genom att fylla på med en deciliter vatten. Lätt träningsvärk är helt naturligt och ett tecken på att träningen har effekt. Träningsvärken borde minska till nästa dag. Om den inte skulle avta, kan du minska startvikten med två till fem deciliter.