• Snabb leverans

  • Fri frakt från 499 kr

  • Betala enkelt med Swish, Svea eller PayPal

Sök

Fri frakt från 499 kr - Alltid snabb leverans

Nageltrång behandling

Filtrera & sortera

Filter
Sortera
    Visar 2 produkter

    produktlista

    5 tips för att behandla nageltrång hemma:

    1. Börja med ett fotbad. Det mjukar upp hud och naglar och gör det lättare att klippa nageln. 
    2. Klipp rakt över nageln. Det ger nageln en chans att växa fram över huden. 
    3. Använd bra skor. Breda skor ger naglar och tår möjlighet att växa fritt. 
    4. Skydda tårna. Stötar och tryck kan skada och påverka nageln. 
    5. Håll fötterna torra: Så kan eventuella sår läka ordentligt. 

    Det går att behandla nageltrång hemma genom egenvård och ovan finns tips för hur du underlättar och genomför behandlingen.

    1. Börja med ett fotbad

    Blöt dina fötter i varmt vatten i cirka 10 minuter för att mjuka upp naglarna och göra dem lättare att klippa. Du kan naturligtvis också klippa naglarna efter att du duschat eller badat. Det viktigaste är att naglarna blir lite muka. 

    Har du sår kring nageltrånget så kan ett fotbald med salt lindra inflammationen och därmed smärtan. Grönsåpa i fotbadet är ett gammalt husmorsknep för att rensa bort smuts. Det är då viktigt att såpan innehåller äkta granbarrsolja. Fotbadssalt funkar också bra.
    För att lindra inflammationen är ett annat husmorstips att krossa en huvudvärkstablett som innehåller salicylsyra, blanda med rent vatten och smörja det på det inflammerade området med en bomullspinne.

    2. Klipp rakt över nageln. 

    Använd en steril nagelklippare eller nagelsax. Eftersom nageltrång lätt leder till sår i huden så är det viktigt att du rengör nagelklipparen ordentligt. 

    Klippa tånaglar vid nageltrång

    Klipp naglarna rakt över istället för att följa formen på tån. Detta minskar risken för att nageln skär in i huden och orsakar nageltrång. 

    Riv inte av naglarna och klipp inte för kort. Samtidigt så måste nageln vara så kort så den inte trycker mot skorna. 

    3. Använd bra skor och sulor

    Överpronation kan leda till nageltrång eftersom det kan uppstå tryck på stortån. Sulor som rätter till överpronation kan förebygga detta problem.

    4. Skydda tån mot stötar

    Tåskydd verkar stötdämpande och förebygger att strumpor sätter sig fast i såret. Längre ner på sidan hittar du olika tåskydd som kan skydda tån mot smuts, bakterier och stötar.

    5. Håll fötterna torra

    Bra strumpor håller fötterna och tårna torra. Välj strumpor som andas och som inte sätter sig fast i såret. Se till att strumporna inte stramas åt vid tårna, så välj gärna strumpor med extra rymlig tå. Vi kan rekommendera Funq Wears komfortsockor som har extra plats för tårna.

    Vad är symptomen på nageltrång?

    Symptom på nageltrång är ofta smärta, rodnad, svullnad och ibland infektion. Hur allvarliga symptomen på nageltrång är kan variera från mild till allvarlig och inkluderar:

    • Smärta och ömhet: Detta är oftast det första tecknet. Smärtan uppstår längs nagelns kant och kan bli värre vid tryck eller beröring.
    • Rodnad: Huden runt den drabbade nageln blir röd.
    • Svullnad: Området runt nageln sväller upp.
    • Infektion: I svåra fall kan området bli infekterat, vilket kan leda till varbildning, ökad smärta, och ökad rodnad.
    • Värme: Huden runt nageln kan kännas varm vid beröring.
    • Förhårdnader: Huden runt den drabbade nageln kan bli hårdare som en reaktion på irritation.
    • Blödning: I vissa fall kan det förekomma blödning från det drabbade området.

    Om infektionen förvärras kan symptomen inkludera feber och spridning av rodnad och svullnad. Det är viktigt att söka medicinsk hjälp om symptomen inte förbättras med egenvård eller om de förvärras.

    Hur förebygger man nageltrång?

    Att förebygga nageltrång innebär i princip att man gör samma saker som man bör göra när man drabbats av nageltrång. 

    1. Klipp naglarna korrekt: Klipp naglarna rakt över och undvik att klippa dem för kort. Undvik att runda eller klippa ner nagelns kanter för mycket​
    2. Använd rätt skor: Välj skor som passar bra och inte trycker på tårna. Skor som är för trånga eller spetsiga kan bidra till nageltrång​
    3. Håll fötterna rena och torra: God fothygien kan förebygga infektioner och andra problem som kan leda till nageltrång. Torka fötterna noggrant efter dusch eller bad och byt strumpor dagligen​
    4. Använd skydd: Om du har en benägenhet för nageltrång, kan du använda tåskydd eller ortopediska hjälpmedel för att minska trycket på tårna​
    5. Undvik skador på tårna: Var försiktig så att du inte skadar tårna. Skador kan leda till att nageln växer fel och orsakar nageltrång.

    Varför är nageltrång vanligast på stortån?

    Nageltrång är vanligast på stortån av flera anledningar:

    1. Storleken på stortån: Stortån är större och bredare än de andra tårna, vilket gör att nageln har större yta som kan växa fel och orsaka problem​ (Anna.fi)​.
    2. Tryck från skor: Stortån utsätts ofta för mer tryck från skor, särskilt om skorna är trånga eller spetsiga. Detta tryck kan göra att nageln trycks in i huden och orsakar nageltrång​​.
    3. Felaktig nagelklippning: Många klipper naglarna på stortån felaktigt, antingen för kort eller i en rundad form, vilket ökar risken för att nageln ska växa in i huden​ ​.
    4. Skador: Stortån är mer benägen att drabbas av skador och trauma på grund av sin position och storlek. Upprepade skador kan leda till att nageln växer fel och orsakar nageltrång​.
    5. Fotens anatomi: Fotens anatomi och gångstil kan också bidra till att stortån är mer utsatt för nageltrång. Stortån tar ofta emot mer belastning under gång och löpning, vilket kan påverka nagelns tillväxt​.

    Genom att förstå dessa faktorer kan man bättre förebygga och behandla nageltrång genom att vidta rätt åtgärder, som att klippa naglarna korrekt, använda bekväma skor och vara uppmärksam på fotens hälsa.

    Fakta om nageltrång

    Drabbas du av nageltrång skär kanten på nageln in i huden. Vanligast förekommande är nageltrång i stortån, men även övriga tår samt fingernaglar kan drabbas. Oftast orsakas nageltrång av för trånga skor eller att en har klippt naglarna på fel sätt. Bakterier kan då tränga sig in i huden och därmed orsaka en infektion. Vid en infektion, orsakad av nageltrång, sker en slags varbildning och du kan även få en dunkade samt besvärlig smärta.

    Produkter mot nageltrång

    Vi på Mediconline erbjuder olika produkter för nageltrång. Här nedan listar vi några av våra produkter.

    • Plåster mot nageltrång som är en behandling som motverkar inåtväxande tånaglar. Scholls behandling av inåtväxande tånaglar är mycket unikt. Behandlingen består av en svalkande spray och ett så kallat ”clip” som hindrar dina naglar från att växa fel. Du kan givetvis använda dig av ”clipet” när du bär strumpor och skor.
    • En nagelklippare för tånaglarna när du ska klippa dina tå- eller fingernaglar. Det är viktigt att du klipper dina naglar korrekt och det kan du göra med hjälp av en nagelklippare. Vi har även en mindre nagelklippare som fungerar bra för fingernaglar.

    Orsaker

    Vem som helst kan få nageltrång och det drabbar både män och kvinnor. Men nageltrång är speciellt vanligt förekommande bland ungdomar (som inte sällan har problem med fotsvett) men även bland äldre. Det finns många saker som kan orsaka nageltrång. Vanliga orsaker listas här nedan:

    • Att man klipper tånaglarna på fel sätt: tånageln ska klippas rakt av. Om man klipper nagelns kanter snett kan detta göra så att nageln växer in i huden. Detta är mycket vanligt förekommande och därför är det extra viktigt.
    • Oregelbundna samt böjda tånaglar. Detta kan också leda till nageltrång.
    • Skor som trycker på stortårna: det kan röra sig om skor som är för trånga, smala eller platta för dina fötter. Strumpor som sitter för hårt kan också leda till nageltrång. Du bör använda rymliga skor samt strumpor. Det kan också handla om skor som inte sitter på fötterna tillräckligt ordentligt, vilket leder till att fötterna åker fram och tillbaks medan du går med dina löst sittande skor. Naglarna slås då i skornas framkanter och skadas. Rätt val av skor är därför viktigt! Vi på Mediconline kan erbjuda dig Tåskydd mot nageltrång.
    • Skada på tånageln leder ibland till nageltrång.
    • Felaktig fotställning. Har du problem med felaktig fotställning kan naglarna hamna i kläm och det kan därmed leda till nageltrång.
    • Dålig fothygien, det vill säga att fötterna inte hålls rena och torra.

    För stora besvär kan leda till operation

    Vid allt för stora besvär med nageltrång kan operation också vara en behandling. Operationen genomförs vanligtvis med lokalbedövning på exempelvis vårdcentraler. Då klipper man bort den del av nageln som växer in i huden. Vill du ha mer information om operation av nageltrång kan du läsa på 1177.se.

    Här finner du mer information inom nagel- samt nagelvårdsområdet: