Fri frakt från 499 kr - Alltid snabb leverans
Liktorn är lager av död hud som uppkommer på de områden där foten skaver mot skorna. Denna friktion orsakar obehag och smärta, speciellt om du går i trånga skor. För att hindra liktornet förvärras rekommenderas att du återfuktar fötterna regelbundet. Har du redan liktornar?
Liktorn behandling
Behandling av liktorn sker genom att man filar ner eller på annat sätt tar bort det förhårdnade området. Man kan också använda salicylsyra eller låter en utbildad fotterapeut skära bort liktornen. Efter behandling använder man olika skydd och krämer för att skydda och hjälpa huden återhämta sig. Ska du behandla en liktorn?
Då hittar du olika hjälpmedel och skydd som förhindrar ytterligare belastning på dina utsatta områden här.
produktlista
Vilken huskur är bäst mot liktorn?
Den bästa huskuren mot liktorn är ett skyddande liktornsplåster. Det ser ut som en liten ring som du sätter runt om liktornen för att undvika tryck. Om du väljer liktornsplåster av silikon får du också ett tunt lock över liktornen som ger extra skydd. Du kan också använda tåringar eller tåhättor som ger bra skydd vid liktornar mellan tårna. Vid liktorn på hälen kan du använda en mjuk sula eller hälkil i skyddande silikon.
Varför ska man använda liktornsplåster?
Ett liktornsplåster har ofta en yta med exempelvis salicylsyra eller liknande som hjälper till att lösa upp förhårdnaden. Om du använder liktornsplåster tänk på att vara försiktigt med när du använder det. Läs instruktionen noggrant eftersom man inte bör använda det vid exempelvis diabetes eller nedsatt cirkulation. Liktornsplåster bör inte heller användas på barn.
Vilka andra hjälpmedel rekommenderas mot liktorn?
Ett liktornsplåster har ofta en yta med exempelvis salicylsyra eller liknande som hjälper till att lösa upp förhårdnaden. Om du använder liktornsplåster tänk på att vara försiktigt med när du använder det. Läs instruktionen noggrant eftersom man inte bör använda det vid exempelvis diabetes eller nedsatt cirkulation. Liktornsplåster bör inte heller användas på barn.
Går det att ta bort liktornar?
Det går att ta bort liktornar med kirurgisk behandling eller hos en medicinsk fotterapeut. Sist men inte minst: kom ihåg att du aldrig själv ska försöka skära bort liktorn med en kniv eller liknande. Detta kan med andra ord leda till allvarliga inflammationer i foten.
Vad är liktorn?
Liktorn är när huden på foten utsätts för ett tryck eller en friktion så kan huden bli hård och tjock. Det kan då bildas en slags förhårdnad och om förhårdnaden belastas under en lång tid så bildas en liktorn. Förhårdnaden pressas in i foten som en tagg och det är ofta mycket smärtsamt. Orsaken till uppkomsten av liktorn är att man använder skor som är för trånga eller som belastar foten för mycket.
Liktornar kan till exempel sitta på tårna, mellan tårna eller under foten. Liktornar är extra känsliga för yttre påverkan och belastning och det blir lätt en ond cirkel där tillståndet blir konstant förvärras. När du har drabbats av liktornar så gör det särskilt ont när du går och springer. Den vanligaste orsaken till att liktornar utvecklas är smala och trånga skor som inte ge tillräckligt utrymme för tårna, som till exempel högklackade skor eller skor med spetsiga tår. Om skorna trycker eller skaver på samma ställe så bildas en förhårdnad i huden. Behandlas inte denna förhårdnad utan forsätter att utsättas för tryck och friktion så kommer en liktorn att utvecklas.
Du löper större risk att drabbas av liktornar om du har tår som skaver mot varandra eller har ett nedsjunket fotvalv. Lider du av till exempel hammartå så kan liktornar uppstå mellan tårna när de trycker mot varandra. Ytterligare en orsak till liktornar kan vara att du har mycket torr hud (som vid atopisk dermatit eller andra hudsjukdomar). Detsamma gäller för personer med genetisk predisposition för sk. kallusbildning, liksom vissa specifika metaboliska sjukdomar. Personer med diabetes bör vara försiktiga (se vår sida om diabetes).
Varför får man liktorn under foten?
Det finns flera orsaker till att man får liktorn under foten som olämpliga skor eller en dålig gångstil. Har man problem med knä eller höft kan det leda till en annorlunda gångstil vilket gör att trycket på delar av foten förändras. Här är en lista på orsaker till varför man får liktorn under foten.
- Olämpliga skor: Skor som är för trånga, för lösa eller har höga klackar kan orsaka ökat tryck och friktion på specifika områden av foten, vilket leder till liktorn.
- Felaktig gångstil: Om du har en gångstil som belastar vissa delar av foten mer än andra, kan det leda till att liktorn utvecklas på dessa områden.
- Högt tryck: Specifika aktiviteter som att stå eller gå under långa perioder, särskilt på hårda ytor, kan orsaka förhårdnader och liktorn.
- Fotdeformiteter: Tillstånd som hammartå, hallux valgus (sned stortå), eller andra fotdeformiteter kan leda till onormalt tryck och friktion på vissa delar av foten.
- Åldersrelaterade förändringar: Äldre människor har ofta tunnare och mer känslig hud, vilket kan göra dem mer benägna att utveckla liktorn.
- Sockor och strumpor: Att bära sockor eller strumpor som inte passar ordentligt kan också bidra till att skapa friktion och tryckpunkter på fötterna.
Varför får man liktorn mellan tårna?
Liktorn mellan tårna beror ofta på andra underliggande orsaker som hammartå, hallux valgus eller något annat problem som orsakar liktorn. Kvinnor som bär högklackade skor där tårna pressas framåt löper också en ökad risk för liktorn mellan tårna. Exempel på orsaker till liktorn mellan tårna är:
- Hammartå, klotå eller Hallux valgus som skapar tryck på andra tår
- Trånga skor som skapar tryck på tårna
- Felaktig fotställning
Varför får man liktorn på hälen?
Liktorn på hälen uppstår oftast i samband med sport eller övervikt men det kan också finnas andra orsaker. Några exempel på orsaker till att man får liktorn på hälen är:
- Olämpliga skor: Skor som är för hårda, för lösa eller inte passar ordentligt kan skapa tryck och friktion mot hälen. Skor med hårda kanter eller dålig dämpning kan särskilt bidra till utvecklingen av liktorn.
- Långvarigt stående eller gående: Att stå eller gå under långa perioder, särskilt på hårda ytor, kan orsaka överdrivet tryck på hälarna och leda till liktorn.
- Felaktig gångstil: En gångstil som belastar hälarna mer än andra delar av foten kan öka risken för liktorn. Detta kan bero på biomekaniska faktorer eller fotdeformiteter.
- Torr hud: Torr hud är mer benägen att utveckla förhårdnader eftersom den inte är lika elastisk och kan lättare skadas av friktion och tryck.
- Övervikt: Ökad kroppsvikt kan leda till högre tryck på hälarna, vilket ökar risken för att utveckla liktorn.
- Sportaktiviteter: Vissa sporter och aktiviteter som innebär mycket löpning eller hoppande kan skapa högre belastning på hälarna och därmed öka risken för liktorn.
Liktornar – praktiska tips
Liktornar kan vara mycket känsliga för tryck och därmed orsaka smärta. Med våra produkter kan du lindra och behandla liktornar. Du kan läsa mer under enskilda produkter.
Produkter av silikon kan med fördel tvättas mellan användningarna så håller de längre. Skölj endast av dem i rinnande ljummet vatten.
En huskur mot liktornar är att lägga på ett omslag av lök mot liktornen. Lökens saft kan i vissa fall lossa kärnan av liktornen.
Så förebygger du liktornar
- Undvik att gå i trånga skor.
- Använd skor och strumpor som inte trycker någonstans på foten.
- Använd mjuka inlägg i skorna och ha flera skor att växla mellan så att trycket omfördelas.
- Undvik att drabbas av liktornar genom att ta hand om dina fötter, ge dem ett fotbad en gång i veckan då du filar och smörjer in fötterna.
- Gå barfota så ofta som möjligt, till exempel när du är hemma, på stranden eller gräsplanen.