Fri frakt från 499 kr - Alltid snabb leverans
Hammartå är en snedställning i tån brevid stortån som gör att den drar in och krokar sig. Det kan sammafalla tillsammans med hallux valgus (snedställd stortå) samt sänkt fotvalv även om det är olika grundorsaker.
På bilden ser du ett skydd som håller ner hammartån och också ser till att tårna bredvid inte skaver mot varandra.
Lindring för dig med hammartå
Om du lider av hammartå finns det olika sätt att lindra smärta och obehag. Det finns produkter som minskar skav och produkter som lyfter upp framfoten vilket rätar ut lederna i tårna. Här hittar du pelotter som lyfter upp samt även tåspridare och skydd som hjälper dig att korrigera den tå som böjer sig.
Du kan också läsa mer i vår mini-guide om hammartå som du hittar längre ner på sidan.
produktlista
Vad är hammartå?
Enkelt kan man säga att hammartå innebär att en tå är böjd. Lederna böjer sig uppåt och tån liksom kröker sig. Det finns olika sätt som tår kan böja sig på. Om stortån böjer sig inåt så kallas det Hallux Valgus. Om en tå böjer sig vid leden mellan andra och trejde tåbenet så kallas det klottå och om lilltån böjer sig inåt kallas det skräddarknuta.
Hallux malleus är den latinska benämningen på problemet. Det är den första leden som (den mellan första och andra tåbenet) som är böjt. Hammartå infaller vanligtvis i samband med hallux valgus och sänkt foltvalv.
Vilka orsaker skapar hammartå
De flesta fall av hammartå uppkommer av ärftliga skäl, men användadet av trånga och nätta skor kan även det vara en bidragande faktor. Det kan även vara så att om tån är längre än stortån så är chansen större att du kommer få problem eftersom den tån ofta har svårare att rymmas och trycks därmed inåt när du har tighta strumpor eller skor. Det är även vanligt att få hammartå i samband med att man lider av reumatism och problemet är betydligt vanligare bland kvinnor än män.
Följdproblem
När tårna böjer sig så skaver de ofta mot skorna vilket resulterar i liktorn eller förhårdnad hud. Läs mer om liktorn här. Det är kanske det tydligaste problemet och ett som är enkelt att fixa (hjälpmedel vid liktorn som skyddar mot skav). Det kan hända att man får ont i lederna och tån och ett annat följdproblem kan vara att det blir svårt att hitta bra skor.
Behandla din hammartå
Har du stora problem med hammartå så måste du operera. Det är något som krävs för att tån ska bli rak. Men för de flesta så är problemen lite mindre och här kommer tips på hur du kan underlätta vardagen om du har hammartå.
Fila ner förhårdnader så minskar du skavet
Det kanske låter överlödigt att rekommendera en fotfil för dig som lider av Hammartå. Men det är viktigt att du ser till så du slipper förhårdnader som kan leda till liktorn och liknande problem. Hammartå är ett problem, se till att du inte får fler följdproblem.
Mjuka gärna upp fötterna i ett fotbad innan du börjar bearbeta fötterna. Då blir eventuella förhårdnader ännu lättare att bearbeta. Fila ner förhårdnader och smörj foten. Enkelt, billigt men tar lite tid. Lyxvarianten är såklart att gå till en bra fotterapeut!
Använd en gelering på tårna bredvid din hammartå
Skav leder som vi skrivit ovan ofta till liktorn/förhårdnad hud som i sin tur skapar mer smärta och obehag. En gelering eller filtring minskar friktionen mot skon och du undviker därmed förhårdnader. Enkelt, billigt och tidseffektivt.
Till höger ser du ett exempel på ett skyddande hjälpmedel som du med fördel kan ha på tårna bredvid din hammartå. OBS Det är inte säkert att du kan kombinera alla typer av hjälpmedel med varandra.
Vi har flera tunna ringar både i rent gel och med skyddande textil runt som du ser på bilden till höger. Passar även på fingrarna.
Försök få upp fotvalvet med en pelott
Det kan vara så att din hammartå beror på lågt framfotsvalv. Ett lågt framfotsvalv lyfter upp tårna och en pelottsula kan vara lösningen på dina problem. Enkelt och går snabbt att prova. Vi har flera olika pelotter och det är bra om du tänker på vilket material som passar dig bäst. Fördelen med pelotter i gel är att de sitter på plats men kan bli lite varma och svettiga. Pelotter i läder/skinn är aningen mjukare och andas bättre vilket gör att det inte blir lika varmt.
Tejpa hammartå
Att tejpa en hammartå kan ge stöd och lindring för att minska smärta och obehag. Hammartå innebär att en eller flera tår är böjda nedåt i leden, ofta på grund av muskelobalans eller tryck från skor. Här är en steg-för-steg-guide för att tejpa en hammartå:
- Förbered material
Använd medicinsk tejp eller sporttejp som är mjuk mot huden och lätt att forma. Se till att huden på tån är ren och torr för att tejpen ska fästa bra. - Skydda huden
Om huden är känslig, kan du lägga en liten skyddande dyna eller mjukt material mellan tån och tejpen för att undvika skav. - Rikta tån
Börja med att försiktigt räta ut hammartån så mycket som möjligt utan att orsaka smärta. Målet är att tån ska vara i en rak eller nära rak position. - Applicera första tejpbiten runt tån
Linda tejpen runt den hammartå som ska tejpas för att hålla den på plats. Tejpen ska vara spänd nog för att ge stöd men inte så hård att den stoppar blodcirkulationen. - Fäst tån till en intilliggande tå
Om möjligt, fäst den tejpade hammartån till en intilliggande tå för extra stabilitet. Detta hjälper till att hålla tån rakare och förhindrar att den böjs under belastning. Linda en extra bit tejp runt båda tårna tillsammans, men lämna tillräckligt med utrymme för att undvika tryck eller obehag. - Kontrollera passform och justera vid behov
Gå runt och känn efter att tejpen sitter bekvämt. Om tejpen känns för tight eller orsakar smärta, justera tills du känner att stödet är lagom. - Byt tejpen regelbundet
Tejpen kan behöva bytas ut dagligen eller när den känns lös eller irriterande mot huden. Huden behöver andas, så låt gärna tån vila utan tejp under natten.
Tips för bästa resultat
- Använd rymliga skor som inte klämmer på tårna för att minska trycket på hammartån.
- Ortos eller speciella tåskydd kan också användas som ett alternativ eller komplement till tejpning.
- Konsultera en läkare eller fotvårdsspecialist om hammartån orsakar mycket smärta, då det ibland kan behövas ytterligare behandling.
Genom att tejpa hammartån kan du lindra en del av trycket och obehaget och ge tån ett bättre stöd under dagen.
Här hittar du olika tejp som kan vara värda att prova.
Läs gärna vår guide Ont i tårna som tar upp flera olika orsaker till att du kan ha ont.
Operation sista utvägen
Sista utvägen är en operation, den går snabbt och man använder bara lokalbedöving. Ta kontakt med närmaste vårdcentral för att få mer information.