Fri frakt från 499 kr - Alltid snabb leverans
Hälsporre, eller plantar fasciit, är en vanlig orsak till hälsmärta som uppstår när en benliknande utväxt bildas på hälbenet. Det orsakas ofta av överbelastning av plantarfascia, en vävnad som löper längs fotens undersida..
Hälsporre behandling
För att behandla hälsporre kan man använda medicinska metoder som antiinflammatoriska läkemedel och kortisoninjektioner, men många effektiva behandlingar kan utföras hemma. Att vila foten och undvika aktiviteter som förvärrar smärtan är avgörande. Stretchövningar för foten och vaden, användning av stötdämpande sulor i skorna, och att massera hälen med en fotrulle för att minska inflammation är några enkla övningar som kan lindra besvären.
produktlista
Vilka hjälpmedel kan jag använda vid hälsporre?
Det finns det olika typer av inlägg som man kan använda vid hälsporre. De används både för att lindra smärtan och ge avlastning. För att få riktigt bra avlastning kan man kombinera med stöd för fotvalvet. Smärtan beror på att man får en liten inflammation under hälen. Problemen beror ofta på överbelastning (som leder till inflammation) och därför är det viktigt med avlastning.
När du har problem med en smärtande hälsporre är både hälkilar och hela sulor också beprövade medel. Dessa sulor lindrar smärta då de ger avlastning till foten och är stötdämpande. Du kan välja att använda hälkilar av silikon, eller halvsulor till hälen som är speciellt utformade för personer med hälproblem och som ger stöd för hälen. Eller så kan du använda mjuka gelésulor som ger stöd och avlastning för hela foten. Oavsett vilken typ du väljer är det naturligtvis viktigt att se till att sulan ligger bra i skon och att du använder bekväma skor som inte skaver eller klämmer åt.
Andra hjälpmedel fokuserar på att behandla inflammationen i foten. Ett väldigt populärt hjälpmedel är fotrullen som man använder för att massera sulan under foten vilket ökar blodflödet och snabbar på läkningen.
Hur behandlar man hälsporre med inlägg?
Att behandla hälsporre med inlägg innebär att man använder speciella sulor eller hälkuddar som placeras i skorna för att avlasta och stödja hälen och fotvalvet. Dessa inlägg hjälper till att minska trycket på den inflammerade plantarfascia och ger stötdämpning vid varje steg, vilket kan minska smärtan och påskynda läkningsprocessen. För bästa resultat bör inläggen användas regelbundet i alla skor man bär, särskilt under aktiviteter som innebär mycket gående eller stående.
Ett bra inlägg för att behandla hälsporre är mjukt i mitten men har också stöd runt hälen för att aktivt stötta upp hälen.
Varför tejpar man hälsporre?
Tejpa hälsporre är en metod som används för att ge stöd och avlastning till den inflammerade plantarfascia. Tejpningen hjälper till att minska rörelsen och sträckningen av plantarfascia, vilket kan lindra smärtan och främja läkning. Det är också en tillfällig lösning för att minska obehag under aktiviteter som annars skulle förvärra smärtan.
Hur tejpar man hälsporre?
- Rengör och torka foten noggrant innan tejpning.
- Applicera en bit sporttejp runt fotens båge för att skapa en stabil grund.
- Fäst tejpen från fotens insida, nära hälen, och dra den över fotvalvet mot utsidan av foten.
- Fortsätt applicera tejp i ett kryssmönster över plantarfascia, för att ge extra stöd och minska trycket.
- Avsluta med att applicera en bit tejp runt fotens båge igen för att säkra alla lager.
- Se till att tejpen sitter bekvämt men stadigt, utan att begränsa blodcirkulationen.
Vilka övningar rekommenderas för att behandla hälsporre?
För att behandla hälsporre rekommenderas stretching- och styrkeövningar som kan hjälpa till att minska smärtan och förbättra fotens funktion. Exempel på övningar inkluderar att rulla en massagesboll under foten eller använda en fotrulle för att massera plantarfascia. En annan övning är vadsträckningar genom att luta sig mot en vägg med ett ben i taget, samt att stärka fotens muskler genom att lyfta små föremål med tårna. Dessa övningar bör utföras regelbundet för bästa resultat.
Varför får man hälsporre?
Hälsporre är beniga utsprång som bildas på undersidan av hälbenet. De orsakas vanligtvis av ihållande spänning eller tryck på hälbenet på grund av långvarigt slitage av de mjuka vävnaderna som stöder foten. Vanliga orsaker till hälsporre är att springa på hårda ytor, ha en hög fotvalv eller att ha strama vadmuskler. Hälsporre kan också orsakas av ett medicinskt tillstånd, såsom artrit, som sätter ytterligare press på hälbenet.
Hälsporre föregås vanligtvis av inflammation i hälbenets mjuka vävnader, känd som plantar fasciit. Denna inflammation uppstår när plantar fascia, ett band av bindväv som löper längs fotens botten, blir tät och inflammerad. Detta kan orsakas av repetitiva aktiviteter som att jogga, dansa eller stå under långa perioder. Tätheten av plantar fascia kan orsaka en uppbyggnad av kalciumavlagringar på undersidan av hälbenet, som så småningom bildar en sporre.
Det vanligaste symtomet på en hälsporre är en skarp smärta på undersidan av hälen. Denna smärta kan kännas när du går, springer eller står. Andra symtom inkluderar svullnad, stelhet
Vem har särskild risk att utveckla hälsporre?
- Förekommer oftast hos personer över 40 år
- Övervikt ökar risken, eftersom belastningen på foten ökas med ökad vikt
- Personer som tränar i skor som inte sitter tillräckligt bra och inte avlastar och fjädrar tillräckligt.
- Personer som går mycket på hårt underlag, tex i jobbet
- Personer med pronation eller sänkt fotvalv har ökad risk för hälsporre
Vilka symptom är vanliga vid hälsporre?
Det finns olika symptom men det vanligaste är naturligtvis smärta under hälen. Det märks när man går och står och det känns obehagligt mitt under hälen. Ett tecken på överansträngning kan vara att man får ont i hälen efter träning och det kan finnas flera olika orsaker till den smärtan.
Upplever du smärtor under eller på insidan av hälen när du går och står? Är det värst om morgonen men blir bättre när du har kommit igång för dagen? Då kan det vara tecken på hälsporre och du bör vara försiktigt så du inte överbelastar foten ytterligare. Se först och främst över dina skor.
Om du vill träna så välj former som belastar foten minst möjligt, såsom simning eller cykel. Ett bra sätt att avlasta foten är att använda en hälkopp, en hälsula eller ett helt inlägg som ger skydd och stöd. Om inte belastningen har hunnit gå för långt kan kroppen självläka och då går smärtorna över av sig självt men annars är det bäst att söka råd via sjukvården.
Hur förebygger man hälsporre?
Det är alltid bra att förebygga så tidigt som möjligt – t.ex. genom att se till att använda hälstöd eller fjädrande sulor i skorna om du har ett jobb där du måste gå mycket. Om du vill förebygga hälsporre är det viktigt att se över hur du tränar så att du inte belastar foten i onödan.
Använd riktigt bra skor som sitter som de ska, och se till att stretcha bra. Var försiktig när du t.ex. löptränar och gör inte plötsliga stora ökningar av den distans du springer.
Att öka lite i taget är bättre. Lyssna alltid på kroppens signaler och kontakta sjukvården om du genom längre tid upplever smärtor i foten, eller om du har mycket ont.