• Snabb leverans

  • Fri frakt från 499 kr

  • Betala enkelt med Swish, Svea eller PayPal

Sök

Fri frakt från 499 kr - Alltid snabb leverans

Fotsvamp

Filtrera & sortera

Filter
Sortera
    Visar 11 produkter

    produktlista

    Vilken huskur är bäst mot fotsvamp?

    Den bästa huskuren mot fotsvamp är bikarbonat men även äppelcidervinäger och Epsomsalt är huskurer som blivit omtalade för att ha effekt. Det finns flera huskurer som människor har använt för att behandla fotsvamp genom tiderna. Eftersom de blivit kvar så har människor upplevt en effekt av behandlingarna.

    Lista med 6 huskurer mot fotsvamp

    1. Äppelcidervinäger
    2. Tea Tree Oil:
    3. Bikarbonat (Bakpulver)
    4. Vitlök:
    5. Kokosolja:
    6. Epsomsalt:

    Det är viktigt att notera att medan vissa personer upplever lättnad med dessa behandlingar, kan effekten variera. Därför bör du använda huskurerna med försiktighet.

    Hur använder man huskurer mot fotsvamp?

    Du använder huskurer mot fotsvamp genom att blanda medlet med vatten och tillföra området med fotsvamp. Här nedan följer lite mer detaljerade anvisningar om varje huskur::

    1. Äppelcidervinäger mot fotsvamp:

    • Användning: Blanda lika delar äppelcidervinäger och vatten i ett fotbad. Blötlägg fötterna i 15-20 minuter dagligen.
    • Verkan: Äppelcidervinäger har antifungala egenskaper som kan hjälpa till att bekämpa svampinfektioner.

    2. Tea Tree Oil mot fotsvamp:

    • Användning: Applicera några droppar tea tree oil på det drabbade området två gånger dagligen. Späd ut med en bärarolja (som kokos- eller olivolja) om du har känslig hud.
    • Verkan: Tea tree oil har potenta antifungala och antibakteriella egenskaper.

    3. Bikarbonat (Bakpulver) mot fotsvamp:

    • Användning: Gör en pasta av bikarbonat och vatten och applicera på det drabbade området. Låt verka i 10 minuter och skölj sedan av. Alternativt kan du strö bikarbonat i dina skor och strumpor för att hålla fötterna torra.
    • Verkan: Bikarbonat hjälper till att neutralisera lukt och håller fötterna torra, vilket kan förhindra svampväxt.

    4. Vitlök mot fotsvamp:

    • Användning: Krossa några vitlöksklyftor och blanda med olivolja. Applicera blandningen på det drabbade området och låt verka i 30 minuter innan du sköljer av.
    • Verkan: Vitlök har naturliga antifungala egenskaper som kan hjälpa till att bekämpa svampinfektioner.

    5. Kokosolja mot fotsvamp:

    • Användning: Massera in kokosolja på det drabbade området två till tre gånger dagligen.
    • Verkan: Kokosolja innehåller fettsyror som har antifungala egenskaper.

    6. Epsomsalt mot fotsvamp:

    • Användning: Tillsätt en kopp Epsomsalt till ett fotbad med varmt vatten och blötlägg fötterna i 15-20 minuter.
    • Verkan: Epsomsalt hjälper till att lindra klåda och inflammation och kan bidra till att bekämpa svampen.

    Hur förebygger man fotsvamp?

    Fotsvamp förebyggs genom att ha tofflor på badhus och gym för att minska risken för smitta samt genom att lufta fötterna och använda fotpuder för att minska risken för fukt. Fotsvamp kan tyvärr lätt återkomma efter man behandlat den. Det är därför viktigt att förebygga att drabbas första gången men även att försöka förebygga att få tillbaka smittan. Detta är viktigt både för dig själv men även för andra människor, eftersom fotsvamp är väldigt smittsamt.

    Konkreta åtgärder för att förebygga fotsvamp

    • Om du vistas i allmänna utrymmen där du går barfota såsom offentliga duschrum eller badhus är det viktigt att använda badtofflor.
    • Tänk på att använda skor och strumpor som andas, bambu är exempelvis ett bra material på strumpor för detta ändamål.
    • Byt strumpor dagligen och tvätta strumporna i minst 60 grader.
    • Använd gärna fotpuder på fötterna för att absorbera fukt och dålig lukt vilket bidrar till ett klimat där svampbakterierna inte trivs.

    Vad är orsaken till fotsvamp?

    Fotsvamp orsakas främst av dermatofyter som Trichophyton rubrum och Trichophyton mentagrophytes. Dessa svampar trivs i varma, fuktiga miljöer och sprids lätt i sådana förhållanden. Har du svettiga fötter och går i täta skor kan det orsaka fotsvamp eftersom det skapar precis de miljöer där fotsvamp trivs.

    Hur smittar fotsvamp?

    Fotsvamp smittar genom direkt och indirekt kontakt eftersom fotsvampen kan överleva på öppna ytor.

    1. Direkt Kontakt:

    Hud-mot-hud-kontakt: Fotsvamp kan överföras genom direkt kontakt med en infekterad persons hud. Detta kan ske om du kommer i kontakt med någon annans fötter som är infekterade.

    2. Indirekt Kontakt:

    Förorenade Ytor: Svampsporer kan överleva på ytor som golv, duschmattor, handdukar och träningsutrustning. Att gå barfota på sådana ytor kan leda till infektion.

    Delade Föremål: Att dela strumpor, skor, handdukar eller andra personliga föremål med någon som har fotsvamp kan sprida infektionen.

    Har du öppna sår i foten så ökar risken för smitta.

    Vad är symptom vid fotsvamp?

    Symptom vid fotsvamp inkluderar hudrodnad, klåda och att huden spricker eller flagnar. Symptomen vid fotsvamp utvecklas desto längre tid du går med dina besvär. Till en början är det vanligt att huden mellan tårna (oftast mellan fjärde och femte tån) kliar, rodnar eller spricker. Om besvären inte behandlas är det vanligt att huden på fötterna blir torr och fjällar, desto längre du går med fotsvamp desto mer ökar risken för att den sprider sig till naglarna, ljumskarna och även händerna. Fotsvamp kan behandlas med receptfria läkemedel som lindrar symptomen samt eliminerar svampinfektionen. Om besvären kvarstår efter behandling eller om dina besvär upplevs som allvarliga eller om personen som drabbats är under 10 år bör läkare kontaktas.

    Är det vanligast med fotsvamp mellan tårna?

    Ja, det är vanligast att fotsvamp (tinea pedis) uppträder mellan tårna. Detta område är särskilt utsatt för svampinfektioner på grund av de varma och fuktiga förhållandena som ofta råder där. Här är några anledningar till varför fotsvamp är vanligare mellan tårna:

    Varför Fotsvamp Uppträder Mellan Tårna:

    Fukt och Värme:

    Mellan tårna är det ofta varmt och fuktigt, särskilt om fötterna är instängda i skor under långa perioder. Dessa förhållanden skapar en idealisk miljö för svampar att växa och trivas.

    Bristande Ventilation:

    Området mellan tårna får ofta mindre ventilation jämfört med andra delar av foten, vilket gör det lättare för fukt att stanna kvar och för svampar att föröka sig.

    Hudkontakt:

    Huden mellan tårna ligger nära varandra och skapar smala utrymmen där fukt kan samlas och därmed främja svamptillväxt.

    Hur vanligt är fotsvamp under foten?

    Fotsvamp under foten, även känt som mockasin-typ fotsvamp eller tinea pedis, är en mindre vanlig form av fotsvamp jämfört med den som uppträder mellan tårna. Fotsvamp under foten är ofta mer kronisk och långvarig jämfört med den mellan tårna. Den kan spridas och påverka hela fotsulan och sidorna av foten.

    Är fotsvamp på hälen vanligt?

    Fotsvamp på hälen är inte lika vanligt som fotsvamp mellan tårna eller på fotsulan men förekommer. När fotsvamp påverkar hälen är det oftast en del av en mer utbredd infektion som också påverkar andra delar av foten, såsom fotsulan och sidorna av foten.

    Hur ser fotsvamp ut?

    Fotsvamp under foten

    Här är en bild på fotsvamp mellan tårna. Det är tydligt att huden är drabbad av fotsvamp och att huden är torr och flagig. Det här är förenat med klåda och sveda.

    Fotsvamp under foten

    Fotsvamp under foten

    Fotsvamp är också vanligt under foten i och speciellt i hålfoten

    Är fotsvamp vanligt hos barn?

    Fotsvamp är mindre vanligt hos barn jämfört med vuxna, men det förekommer. Det är vanligare hos äldre barn och tonåringar än hos yngre barn.